• Nieuws
  • Werk
  • Bio
  • International
  • Agenda
  • Blog
  • Contact

Podcast

#13


17.02.2021
 

Noorse nominatie

Oversetterprisen voor Hedda Vormeland?

In Noorwegen zijn de nominaties voor de kinder- en jeugdliteratuurprijzen van het Kulturdepartementet bekendgemaakt. In de categorie Oversetterprisen, de bekroning voor de beste vertaling, is Hedda Vormeland genomineerd voor haar vertaling van Tegenwoordig heet iedereen Sorry.

Nu is het uitkijken naar woensdag 10 maart, 13u00. Dan zal de Noorse minister van Cultuur en Gelijke Kansen Abid Q. Raja tijdens een persconferentie de laureaten bekendmaken.

Meer info
Lees
29.01.2021
 

Helium als luisterboek

Moeyaert in je oor

Steeds meer boeken en klassiekers worden in audiovorm gemaakt, steeds meer luisteraars vinden een ritme tijdens het thuiswerken om een boek te beluisteren en ondertussen is er steeds meer vraag naar nog meer manieren om van literatuur te genieten. Op de vooravond van de Poëzieweek heeft Singel Uitgeverijen acht audiobundels uitgebracht. Helium is er één van. Bart Moeyaert leest de gedichten uit de bundel zelf voor.

Alle acht audioboeken kwamen tot stand met behulp van een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds en zijn sinds 28 januari te beluisteren via Storytel, Kobo Plus, de bibliotheken en de webshops van boekhandels.

SINNOS
Lees
24.12.2020
 

Het hele leven

Tweede druk!

De Schepping, Het Paradijs en De Hemel zijn onder de titel Het hele leven samengebracht, geïllustreerd door Peter Van den Ende. Amper twee maanden na verschijnen krijgt het boek een tweede druk.

In 2004 verraste Bart Moeyaert met het veelbekroonde, in acht talen verschenen De Schepping. Waar dat verhaal eindigde, begon in 2010 Het Paradijs, het poëtische resultaat van een nieuwe samenwerking tussen Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble. De muziek van Joseph Haydn sloot feilloos aan bij de tekst. In 2015 voltooiden zij samen de Haydn-cyclus met De Hemel.

Lees
10.12.2020
 

Bianca zegt Sorry

Het spijt me in acht talen

Het boek Tegenwoordig heet iedereen Sorry leidt in vertaling verschillende levens. In het Duits en Italiaans, bijvoorbeeld, heet Tegenwoordig heet iedereen Sorry kortweg Bianca, terwijl Zweden, Noorwegen en Turkije dichter bij de oorspronkelijke titel blijven. Binnenkort verschijnt de Franse vertaling van het boek bij La Joie de lire in de vertaling van Daniel Cunin. De Franse titel wordt Sorry.

SINNOS
Lees
01.12.2020
 

Moeyaert leest voor

Alle luistertitels in het nieuw

Vanaf nu kun je de nieuwe luisterboeken van Bart Moeyaert downloaden via diensten als Storytel België, Storytel Nederland, of Luisterrijk. Bart Moeyaert heeft Graz, Het hele leven en Blote handen zelf ingelezen.

Storytel BE
Storytel NL
Luisterrijk
Alle titels bij elkaar
Lees
26.11.2020
 

Ode aan de winter

Let it snow, let it snow, let it snow!

“Een combinatie van magie, natuurschoon en troost,” schreef The New York Times over Once upon a Northern Night van Jean E. Pendziwol en Isabelle Arsenault.

Dit winterwarme prentenboek is het ideale voorleesboek voor het slapengaan, en al helemaal als het gaat sneeuwen. In de vertaling van Bart Moeyaert — fan van het werk van Arsenault — is Op een koude winternacht in november verschenen bij uitgeverij Querido.

bezoek het boek
Lees
17.11.2020
 

Italiaanse ganzen

L’oca e suo fratello

Deze week verschijnt De gans en zijn broer in Italiaanse vertaling bij uitgeverij Sinnos. Als je eens door de verhalen over de filosoferende ganzen, geïllustreerd door Gerda Dendooven, wilt bladeren, dan kan dat hier. L’oca e suo fratello is de vierde titel van Bart Moeyaert bij Sinnos. De vertaling is van Moeyaerts vaste vertaler in Italië, Laura Pignatti.

SINNOS
Lees
04.11.2020
 

De nieuwe Melkweg

Met als extra een P.S.

In 2011 verscheen De Melkweg. Het boek werd enthousiast onthaald en is ondertussen in negen talen gepubliceerd. Zopas is het verhaal van Oskar en Bossie in een nieuwe editie verschenen, met een opvallend omslag. Vormgever Herman Houbrechts en illustratrice Sylvia Neve hebben een idee uitgewerkt, waarbij de titel en de illustratie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wat deze editie ook bijzonder maakt, is het extraatje dat Bart Moeyaert bedacht: een P.S. Net als in een post scriptum onderaan een brief voegt hij aan het boek een uitgebreid nawoord toe. Tien bladzijden met achtergrondverhalen, foto’s en weetjes die je De Melkweg met een andere blik doen lezen. Fijn voor een boekenclub, een klassengesprek of een schoolopdracht.

In het voorjaar van 2021 verschijnt een nieuwe editie van Blote handen volgens hetzelfde concept. Stapsgewijs groeit een Moeyaert-bibliotheekje.

02.11.2020
 

Graz in Zweden

Rámus Förlag geeft Moeyaert uit

Graz, het verhaal van apotheker Herman Eichler die de zaak van zijn vader heeft overgenomen en op z’n veertigste tot de conclusie komt dat hij vastzit in een leven dat hij niet wil, is in 2009 gepubliceerd. Het boek kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen een nieuwe Nederlandse editie van het boek.

Rámus Förlag
Luftschacht Verlag
Lees
27.10.2020
 

Herman is terug

Een nieuwe editie van Graz

In 2009 verscheen Graz van Bart Moeyaert. Het verhaal van apotheker Herman Eichler die de zaak van zijn vader heeft overgenomen en op z’n veertigste tot de conclusie komt dat hij vastzit in een leven dat hij niet wil, kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs.

Het boek werd vertaald in het Duits en het Zweeds. In het Nederlands kreeg Graz zopas een nieuw leven, en wel in de vormgeving van het ‘bibliotheekje’ waarin ook Broere en Het is de liefde die we niet begrijpen bij uitgeverij Querido zijn verschenen.

Lees
06.10.2020
 

Sterren voor Schepping

Bart Moeyaert en het NBE op tournee

Op woensdag 30 september zijn het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Moeyaert aan het eerste deel van de Nederlandse tournee van De Schepping begonnen. Het scheppingsverhaal van Bart Moeyaert en Die Schöpfung van Josph Haydn klinken weer alsof ze altijd hebben samengehoord. In De Volkskrant en het NRC Handelsblad wordt de voorstelling enthousiast ontvangen.

Ongeveer vijftien jaar geleden reisden Bart Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble drie seizoenen lang met De Schepping langs diverse concertpodia in Vlaanderen en Nederland. Als je er dit najaar niet bij kunt zijn in Utrecht, Haarlem en een zestal andere plekken, geen nood: volgend voorjaar komt het tweede deel van de tournee, en er zijn concrete plannen om volgend seizoen in Vlaanderen op te treden.

Speeldata
Live in ‘De vooravond’
Recensie in De Volkskrant
Recensie in NRC
Lees
04.10.2020
 

Bianca in Turkije

Bugünlerde herkesin Adı Affedersin

Bianca uit Tegenwoordig heet iedereen Sorry spreekt, sinds het boek in het najaar van 2018 in het Nederlands werd gepubliceerd, al verschillende talen. Dit afgelopen jaar zijn de Zweedse, Noorse, Duitse, Letse en Italiaanse edities verschenen, en binnenkort verschijnt de Turkse vertaling (door Mustafa Özen) bij Can Yayınları. Dit is in primeur het Turkse omslag.

Lees
04.10.2020
 

Bianca is genomineerd

De vijfjaarlijkse Lavkiprijs

Vandaag zijn de nominaties voor de vijfjaarlijkse Lavkiprijs bekendgemaakt. Tot de tien genomineerde titels behoort, naast werk van Marita de Sterck, Aline Sax en Jan De Leeuw, ook Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert.

Meer over de LAVKIPRIJS
Lees
24.09.2020
 

Poëtisch 2021

Scheur het nieuwe jaar

Plint maakt 2021 poëtischer. De uitgeverij pakt ook voor volgend jaar weer uit met een schitterende scheurkalender. Op elke werkdag vind je een gedicht van een gevestigde naam of van aanstormend talent. In het weekend zie je een detail van een kunstwerk uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Onder andere op 15 januari lees je een gedicht van Bart Moeyaert.

PLINT
Vrijdag 15 januari 2021
Lees
23.09.2020
 

Bianca op de planken

Theaterbewerking in première

Zeven jaar na De Melkweg maakt actrice Tina Maerevoet voor de tweede keer een theaterbewerking van een boek van Bart Moeyaert. Binnenkort gaat Tegenwoordig heet iedereen Sorry in Hoboken in première. Voor het boek liet Moeyaert zich inspireren door het gegeven ‘soap’, o.a. door het populaire Thuis, waarin Maerevoet Paulien Snackaert speelt.

recensie Het Nieuwsblad
Lees